Огляд новин податкового законодавства та валютного регулювання в Україні

Експерти "Мазар Україна" підготували черговий випуск податкового вісника, в якому проаналізували основні зміни та новини в сфері податкового законодавства та валютного регулювання в Україні, зокрема:

Зміни в порядку валютного регулювання 

Національний банк України (далі – «НБУ») видав дві постанови, якими вніс зміни до порядку валютного регулювання.1 

Так, з 23 вересня 2014 р. введено 75%-вий (замість 100%-вого) продаж валютної виручки юридичних осіб. Дане правило діє до 21 листопада 2014 р.

Також НБУ обмежив продаж готівкової валюти одній особі в один операційний день сумою в еквіваленті не більше 3 000 грн. Обмеження не поширюється на купівлю валюти фізичною особою-резидентом для сплати за кредитним договором в валюті.

Була встановлена заборона на проведення наступних видів операцій в іноземній валюті:

  1. Розрахунки за імпортними операціями без ввезення товару в Україну. Дане обмеження не поширюється на оплату туристичних, транспортних, комунікаційних послуг і ряд інших випадків з 4 жовтня 2014 р. Формулювання вказаних вище норм потребують подальшого роз’яснення. На практиці банки можуть відмовляти у перерахунку за кордон платежів за договорами на придбання послуг і ліцензійними договорами.
  2. Платежі за імпортними договорами, по яким продукція була ввезена в Україну понад 180 днів тому. Це обмеження не поширюється на виробників сільськогосподарської продукції з 4 жовтня 2014 р.
  3. Перерахування іноземним інвесторам:
    • коштів, отриманих від продажу цінних паперів українських емітентів за межами фондових бірж;
    • коштів, отриманих від продажу корпоративних прав юридичних осіб, що не оформлені акціями;
    • дивідендів (окрім дивідендів за цінними паперами, що обертаються на фондових біржах).
  4. Платежів на підставі індивідуальних ліцензій НБУ (за виключенням деяких випадків).

Вказані вище обмеження на продаж готівкової валюти та проведення зовнішньоекономічних операцій діють до 2 грудня 2014 р.

Проект закону про податкову реформу

Кабінет Міністрів України (далі – «КМУ») вніс на розгляд парламенту проект закону, який передбачає проведення широкомасштабної податкової реформи.2  

Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту, кількість податків і зборів пропонується зменшити з 22 до 9, а основні податки реформувати наступним чином.

Податок на прибуток

  • Об’єкт оподаткування пропонується розраховувати шляхом низки коригувань фінансового результату до оподаткування, визначеного у фінансовій звітності.
  • Пропонується скасувати 32 обмеження на включення витрат до складу податкових витрат. Наприклад, витрати з придбання консультаційних, маркетингових і рекламних послуг у нерезидентів пропонується включати до податкових витрат без обмеження.

Податок на доходи фізичних осіб

  • Для всіх фізичних осіб-резидентів України передбачається одноразове декларування в період з 1 січня 2015 р. до 31 жовтня 2015 р. їх активів, а також доходів і активів, отриманих з порушенням податкового законодавства чи правил валютного регулювання України. В останньому випадку для таких платників податків буде проведено податкову амністію.

Акцизний податок

  • Електричну енергію пропонується включити до переліку підакцизних товарів, а збір у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на електричну й теплову енергію – скасувати. 
  • Алкогольні напої, табачні вироби та паливо, за умови їх реалізації через роздрібну торгову мережу, пропонується обкладати акцизом за ставкою не більше 5% від об’єму реалізації. Конкретна ставка податку буде встановлюватися місцевими органами влади.
  • Пропонується підвищення ставок акцизного податку на бензин, дизпаливо, скраплений газ  за рахунок скасування екологічного податку.
  • Пропонується встановити єдину ставку акцизного податку на цигарки з фільтром і без фільтру. 
  • Пропонується електронне декларування максимальних роздрібних цін на цигарки.

Інші податки та збори

  • Усі спеціальні режими оподаткування пропонується об’єднати в один - режим єдиного податку. Кількість груп платників єдиного податку пропонується скоротити з шести до чотирьох. Таким чином, фіксований сільськогосподарський податок пропонується скасувати, а сільськогосподарські товаровиробники повинні будуть сплачувати єдиний податок. 
  • Щодо податку на нерухоме майно – мінімум загальної площі житлової нерухомості, що обкладається податком, пропонується скасувати. Комерційну нерухомість (будівлі підприємств, склади, готелі, ресторани, туристичні бази, торговельні центри тощо) пропонується обкладати податком.
  • Передбачена консолідація плати за землю та податку на нерухоме майно.
  • Військовий збір пропонується сплачувати до 1 січня 2016 р. (а не до 1 січня 2015 р.).
  • Ставку збору на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування з операцій купівлі іноземної валюти пропонується підвищити з 0,5% до 2%.

Плата за землю

Державна фіскальна служба України (далі – «ДФСУ») надала роз’яснення, що платники фіксованого сільськогосподарського податку не повинні сплачувати земельний податок за ділянки, які використовуються для ведення сільськогосподарського виробництва. Такі платники сплачують орендну плату за ділянки державної і комунальної власності згідно договору оренди.3  

Військовий збір

ДФСУ роз’яснила, що суми виплат за лікарняними, а також суми вихідної допомоги при звільнені найманих працівників підлягають обкладенню військовим збором.4   

Проект порядку електронного адміністрування ПДВ

КМУ розробив проект порядку електронного адміністрування ПДВ.5  

Згідно даного проекту, ДФСУ після привласнення особі індивідуального податкового номеру направлятиме в банк (ПАТ «Розрахунковий центр з обслуговування договорів на фінансових ринках») реєстр з даними про платників податків. На підставі даних реєстру банк відкриватиме платникам податків рахунки в системі електронного адміністрування ПДВ. Платник податків матиме доступ до інформації щодо руху коштів на своєму рахунку.

Завантажуйте нижче наш податковий вісник від 21 жовтня 2014 року

___________________________________

1Постанова НБУ від 22 вересня 2014 р. № 591 "Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України", Постанова НБУ від 3 жовтня 2014 р. № 626 «Про внесення змін у постанову Правління Національного банку України від 29 серпня 2014 р. № 540»

2Законопроект № 5079 від 15 вересня 2014 р. «Про внесення змін до Податкового кодекс України та деяких законів України (стосовно податкової реформи)»

3Роз’яснення ДФСУ від 2 жовтня 2014 р.

4Роз’яснення ДФСУ від 18 вересня 2014 р., лист ДФСУ від 18 вересня 2014 р. № 3640/6/99-99-17-03-03-15

5Проект Постанови КМУ «Про затвердження Порядку електронного адміністративного податку на додану вартість»

Документи

ENG_​Mazars Ukraine_​Tax Alert_​21Oct-2014
RUS_​Mazars Ukraine_​Tax Alert_​21Oct-2014
UKR_​Mazars Ukraine_​Tax Alert_​21Oct-2014