Новини податкового законодавства та валютного регулювання Україин

Експерти «Мазар Україна» підготували черговий випуск податкового вісника, в якому міститься стислий огляд основних змін в сфері податкового законодавства та валютного регулювання в Україні.

Введення обов’язкового продажу 100% валютної виручки 

21 серпня 2014 р. Національний банк України (НБУ) ввів обов’язковий продаж ста відсотків валютної виручки, отриманої з-за кордону юридичними особами, приватними підприємцями, представництвами іноземних компаній.1 

Продажу також підлягає валюта, яка надходить на рахунки, відкриті для ведення спільної діяльності без створення юридичної особи, і валюта, яка надходить на рахунки резидентів, відкриті за кордоном на підставі індивідуальних ліцензій НБУ.

Вимога щодо обов'язкового продажу не поширюється на іноземну валюту, що надходить на користь українських посередників за договорами комісії, доручення, консигнації або агентськими договорами, та яка підлягає подальшому перерахуванню власникам цих коштів.  

Дані вимоги діють до 21 листопада 2014 р.

Заборона на зарахування взаємних вимог по експортним операціям

У зв'язку із згаданим вище введенням обов'язкового продажу ста відсотків валютної виручки, НБУ заборонив залік зустрічних вимог за експортними операціями.

У відповідній постанові2 НБУ вказав, що банкам заборонено знімати з валютного контролю експортні операції на підставі документів про припинення зобов'язань зарахуванням зустрічних вимог. 

Постанова набула чинності 29 серпня 2014 р. і діятиме до 21 листопада 2014 р.

Роз’яснення ДФСУ щодо воєнного збору

Державна фіскальна служба України (ДФСУ) випустила ряд роз'яснень щодо деяких аспектів розрахунку і сплати військового збору. Задля уникнення непорозумінь щодо розрахунку податкової бази, у відомстві зазначають, що податкова база не повинна зменшуватися на суми податку на доходи фізичних осіб або єдиного соціального внеску.3 

Приватні підприємці, незалежно від того, на якій системі оподаткування вони знаходяться, не сплачують військовий збір з доходу, отриманого в рамках своєї підприємницької діяльності.

Нецільова разова матеріальна допомога працівникам не входить до складу заробітної плати і, відповідно, не підлягає оподаткуванню військовим збором.5 

Новий перелік медичних виробів, які оподатковуються ПДВ за ставкою 7%

10 вересня 2014 р. набув чинності новий перелік медичних виробів, операції з постачання та імпорту яких підлягають оподаткуванню ПДВ за ставкою 7%.6

На відміну від попереднього переліку, новий містить митні коди й найменування медичних виробів, а не відсилання до визначень медичних виробів у відповідних регламентах. 

До оновленого переліку не ввійшли деякі вироби (наприклад, підгузники, соски, оправи для окулярів), які раніше могли обкладатися ПДВ за ставкою 7%. Відповідно, операції з постачання та імпорту даних товарів тепер обкладаються ПДВ за ставкою 20%.

Завантажуйте  наш податковий вісник нижче

_____________________________________________

1Постанова Правління НБУ № 515 від 20.08.2014 р.

2Постанова Правління НБУ № 534 від 28.08.2014 р.

3Роз’яснення ДФСУ від 20.08.2014 р.

4Роз’яснення ДФСУ від 26.08.2014 та 27.06.2014 р.

5Роз’яснення ДФСУ від 10.09.2014 р.

6Постанова Кабінету Міністрів України № 410 від 03.09.2014 р.

Документи

Mazars Ukraine_​Tax Alert_​16 September-2014_​ENG
Mazars Ukraine_​Tax Alert_​16 September-2014_​RUS
Mazars Ukraine_​Tax Alert_​16 September-2014_​UKR