Covid-19 не перешкода. Темп укладання угод у країнах ЦСЄ залишається стабільним

Лондон, 17.03.2021: спричинені Covid-19 зриви на ринку злиття та поглинання у країнах Центральної та Східної Європи були нетривалими, оскільки укладення угод знову вийшло на перший план у другій половині року, згідно з новим звітом, опублікованим Mazars спільно з Mergermarket.

У звіті «Інвестиції в ЦСЄ: звіт про злиття та поглинання» за 2020/2021 рр. надається огляд вхідних операцій злиття та поглинання у регіоні ЦСЄ протягом 2020 року, де передбачаються виклики та можливості у найближчі місяці.

Вартість угод у регіоні ЦСЄ зросла на 11% до 49,2 млрд. євро порівняно з 2019 роком, навіть коли обсяг скоротився на 16% до 648 транзакцій. Це зростання вартості угод, незважаючи на глобальну пандемію, підкреслює стійку привабливість регіону для інвесторів, зацікавлених у великих значних угодах. Якщо не враховувати Росію, економіка якої є найбільшою у регіоні, то показники вартості угод зафіксували у 2020 році 28% річного приросту.

Міжнародні покупці продовжують залучатись до регіону, на них припадає 49% від загальної вартості угод — ­інвестицій на 23,9 млрд. євро — відповідно до попередніх років. Fabrice Demarigny, керівник відділу фінансових консультацій Mazars, підкреслює, що «на глобальному рівні картина ЦСЄ стабільна. Регіон продовжує залучати потужний і стабільний потік вхідних інвестицій з усього світу».

Приватний капітал залишався надзвичайно активним у 2020 році. Загальний обсяг розкритих викупів в регіоні зріс на 40% та досяг 3,9 млрд євро. Виходи з приватного капіталу також пройшли добре: загальна розкрита вартість склала 8,1 млрд євро, що на 11% більше у порівнянні з 2019 роком.

Оскільки вакцини Covid-19 продовжують розроблятися, можна сподіватися, що друга половина 2021 року забезпечить більш стабільне середовище для укладення угод. Однак ризики від нових хвиль вірусу, міжнародних суперечок та несподіваних економічних потрясінь постійно присутні.

Тим не менш, Michel Kiviatkowski, керівник фінансового консалтингу країн Центральної та Східної Європи в компанії Mazars, вказує на позитивний рік для регіону, «переживши 2020 рік так добре, і з його конкурентними перевагами, які все більше висуваються на перший план, ЦСЄ має змогу стати одним із глобальних центрів злиття та поглинання».

Наступні ключові висновки включають:

  • Чотири країни продовжують домінувати на ринку.
    Лідируючі позиції за рівнем вартості угод зберегли ті ж самі країни, що й в 2019 році: Росія, Польща, Чехія та Австрія. Найбільший в регіоні російський ринок здійснив чотири з десяти найбільших операцій за рік. Тим часом найбільша угода року відбулася в Австрії, найзаможнішій з ринків ЦСЄ. Ця угода, вартістю 5,712 млрд. євро, дозволила австрійській нафтовій компанії OMV збільшити свою частку в нафтохімічній компанії Borealis з 36% до 75%.
  • В час пандемії процвітає технологічний сектор.
    Найбільшу частку усіх вхідних угод регіону ЦСЄ становлять саме угоди у технологічному секторі. Загалом було укладено 57 угод на суму 2,5 млрд. євро — з річним приростом на 12% за обсягом та 34% за вартістю. За вартістю вхідної угоди енергетика та комунальні послуги залишались на першому місці, склавши 9,1 млрд. євро, що на 20% більше у порівнянні з попереднім роком.
  • Кількість міжрегіональних угод зростає.
    Транскордонні транзакції в регіоні зросли і склали 13% загальної вартості, порівняно з 6% у 2019 році — найвищим показником за останні п’ять років.

Повний звіт можна завантажити за посиланням.